Can AKKİRİŞ'ten Yazar olmak isteyenler için çok önemli tavsiyeler
Yazar olmak isteyenler için çok önemli tavsiyeler
Yazar olmak gibi bir hedefiniz varsa bu tavsiyeleri kesinlikle dikkate almalısınız. Nasıl başarırsınız, çevrenizde neler yaşarsınız, hepsi burada…
1) En önemlisi karar vermek Yazar olmaya gerçekten istiyor musunuz? Yazacağınız romanlarla duygularınızı, düşüncelerinizi, yaşadıklarınızı ve tabii ki kafanızda kurduğunuz hikayeleri başkalarına anlatmak, onların hayatına birazcık da olsa dokunmak istiyor musunuz? Eğer yazar olmaya kesin kararlıysanız, bu yolda en önemli adımı atmış bulunuyorsunuz.
2) Tercihlerinizi değiştirebilecek misiniz? “Yazacağım ama şu sıralar çok işlerim var.” “Yazacağım ama misafirler geldi.” “Yazacağım ama bugün biraz canım sıkkın.” “Biraz gezmem, eğlenmeme gerek.” “Arkadaşlar çağırıyor, onlara gitmem gerekiyor.” “Patron çok sıkıştırıyor, eve gelince kafamı toparlayıp yazamıyorum.” “Bir emekli olayım, ben de başlayacağım.” “Çocuklar biraz büyüsün…” “Okulları bir bitsin…” “Bir evlensinler…” “Torunlara bakacak birini bulsunlar, hemen başlayacağım…”
Bahaneler bitmez. Yazar olmaya kararlıysanız, tüm işler ne kadar yoğun olursa olsun, her gün birkaç sayfa da olsa yazabilecek zaman bulabilirsiniz. Yeter ki zamanınızı televizyon izlemek, gezmek, sohbet etmek yerine yazmak için kullanım tercihinizi böyle yapın.
3) Öğrenin Yazarlık, pek çok sanat ve spor dalında da olduğu gibi, tekniği öğrendiğinde yapılabilen bir iştir. Siz de yazarlık tekniği öğreten ve bol bol yazdıran bir atölye bulun kendinize, öğrenmeye hemen başlayın.
4) Moraliniz ve kendine güveniniz tam olsun Çevrenizdeki yazılmış kitaplardan tutun da, icat edilmiş tüm alet, edevat, cihaz, makine, araç ve gereçler mutlaka önce hayal edilmiş, sonra da bu hayal uğruna uğraş verilerek yapılmıştır.
Siz de kendinize güvenin. Gerçekten yazar olmak istiyorsanız ve doğru yerden destek alıyorsanız, mutlaka başarırsınız. Bu konuya ciddi bakıyorsanız bir yıl içinde ilk eserlerinizi yayınlayabilir hale gelebilirsiniz.
5) Çevrenizdeki olumsuzlara kulaklarınızı tıkayın Unutmayın, isterseniz başarırsınız. Bu konuda sizin moralinizi bozmak, umudunuzu kırmak isteyenlerin derdi aslında kendi başarısızlık duygularıdır. Hayatta yeterince başarılı olamayan gelişmeye kapalı insanlar yolunuzu kapamaya çalışabilirler. Siz, onları dinlemeyin. Kesinlikle olumsuz insanlardan etkilenmeyin. Onlar, “Kaybeden Kulübü” üyeleri olarak herkesi orada görmek isterler, onlara kanmayın.
6) Okuyun araştırın. Yalnızca hikaye, roman değil, her şeyi okuyun. Bilimsel haberleri, sosyal gelişmeleri, psikolojik vakaları, her şeyi…
Hayatta bildiğiniz, anlatacağınız çok şey olsun. Size bu zamana kadar dikte edilenle kalmayıp ufkunuzu açın. Aydın görüşlü olun. Sorun, sorgulayın, öğrenin. Tüm bu bilgiler, yazacaklarınızı zenginleştirir.
Kuşkusuz, yazar olmak isteyenlere önerilecek daha pek çok şey var. Ancak, bu altı madde, bu işin anayasasıdır; tecrübeyle, yaşanmışlıklarla ve uygulamayla sabittir.